Assalamualaikum dan salam sejahtera!
Abang2 dan
kakak2 sekalian, mehh kemari dengar ini cerita, tak lapuk dek hujan
tak lekang dek panas, jangan malu dan segan,ku sajikan kepada semua, ceh blog
aku ni mcm ada pembaca je, POYO je lebih aku ni,kikiki.
Pengalaman aku kerja di negeri orang, memang ada titip
pengajaran yg aku dpt seperti berdikari mencari duit sendiri, apabila kita
sendiri mencari duit baru kita tahu betapa letihnya parent kita susah payah,
pagi petang siang malam mencari sekelumit rezeki.
Serius weyh, kerja di Kenny rogers memang letih, tapi
berbaloi dengan gaji yang ditawarkan, bagi pekerja Part time mcm aku 1 jam gaji
RM 4.50 kita akan bekerja selama 8 jam, lebih 8 jam akan dikira overtime (OT)
gaji OT up sikit RM 6.00 1 jam,ditambah lagi kalau ada hari istimewa seperti
hari wesak , depavali, hari raya atau sekutu dengannya akan diganda 3 kali,
masyuk kan.
First day aku kerja sana aku ditugaskan menjadi server,
lepas tuh aku kne hfal bnyk code mkanan,Hisshh,
tugas sebagai server memang LETIH, amek order,lepas tu hidangkan,dh tu
kemas pulak,heshh tak ditambah dengam masalah customer yang poyoss nak
mampus. Mereka ingat makan Kenny rogers
dah cukup bagus ueww, euwww!
nie la Kenny Rogers Aeon Bandaraya Melaka :) |
Aku kerja kat Aeon Bandaraya Melaka, dekat bersebelahan
tesco baru, Kenny Rogers kat sini memang sentiasa ramai orang lelagi waktu
lunch dengan dinner. Admin suka kalau
kene transfer ke Kenny Rogers Mahkota Parade kat situ tak ramai orang, kalu ramai pun
waktu lunch dan dinner, itupun still boleh handle lagilah ditambah lagi kat
mahkota boleh makan bebanyak disebakan takde CCTV kalau kat aeon bandaraya jgn
harap la, CCTV bersepah.!..lagi satu, pekerja Mahkota lagi OK drpd AEON, dh la
supervisor kat AEON poyoss tahu mengarah orang, yg dia dok syok menular, dah la
gila kuasa, sesuka hati dia je nk buat apa.
makanan ketika break :) |
ni la membe admin yang keje same dan curik makan same, wakaka |
Dalam seminggu lebih aku jadi server, tetibe kat jadual
berderet aku ROASTER, first week dpt opening roaster, second week aku dpt
roaster closing, serius roaster ni kerja dia mudah sikit la, split ayam lepas
tu ltak kat tmpat pmbkar dan angkat ayam, selain tu cuci pinggan,first time
jadi roaster tension gile kut ape sebabnya? Nak angkat keluarkan ayam tak
lepas. Hakikatnya sebagai roaster memang seronok sebab kita tak tahu ape pun
masalah kat depan lagi2 customer yg CEREWET duk belakang basuh
pinggan, dengar lagu pastu makan tp tang roaster closing letih sikit sebab kene basuh pmbkar ayam,tmpat
split ayam,bhagian kitchen kene basuh dgn UTILITY, kalau opening senang semua
dah siap basuh cma split ayam dan bsuh pnggan je…
ini lah kerja roaster :) |
Last day kat situ, aku dpt jadi server, memula dah ucap
syukur lah kan tp tak pnjang sebab aku kerja smpai pkul 10 mlm, ingat dah boleh
lari lah dari terkena darah ayam,sisa air, air ayam, tp dlm pkul 9.30 si IQBAL
dah rentap tangan aku msuk kitchen sekali haa, bedebuk si ANAZ simbah dengan
air darah ayam,sumpah nak muntah,hakikatnya aku dah buang darah ayam,boleh
pulak simpan darah tu dalam office yg manager pun same bole komplot,wahh
sweetnye manager dan pekerja Kenny ni -__-“
Kalau korang nak tahu teruk gila bedebah dua ekor tu kene
kan aku, basah lecun dari atas sampai bawah aku kene, sikit simpati pun tade
,dah tu nak g kereta dah la jauh, kesejukan aku malam tuh, orang dok pandang
aku atas bawah, sumpah malu kut.
Kalau aku diberi peluang aku nak kerja lagi di Kenny Rogers TETAPI bukan dekat melaka aku nak try dekat KUANTAN, slah satu sebabnya gaji yang agak lumayan dan tiada sesuatu kerja yang
mudah bagi aku semuanya susah cuma perlu setitip pengorbanan untuk masa depan,
sekian sahaja cerita pengalam bekerja di sana, kalau korang nak try pi la mntak
tidak salah mencuba sekali sekala,kut-kut boleh jatuh cinta pulok dgn Kenny nnt
kan,hhehehe..
Wasalam.
1 comment:
wah bestnya!!
btw da daftar whohaa?kalau belum jom daftar whohaa sekarang,best!:)
http://nanakimie.blogspot.com/2013/12/jom-daftar-whohaa-sekarang.html
Post a Comment